Występuje niemal w całej Europie i w Azji. W Polsce rośnie na całym obszarze. Jest rośliną wieloletnią, chętnie uprawianą ze względu na smaczne i zdrowe owoce. Malina to niewielki (do 2 metrów) krzew, gęsto porkryty drobnymi kolcami. Podobnie jak u jeżyn jej pędy rosną łukowato wyginając się ku ziemi. Spotkać ja możemy w lasach, zaroślach, ziołoroślach, na zrębach (czyli w miejscach gdzie wycięto dojrzałe drzewa), na zboczach. Radzi sobie dobrze również w górach, do wysokości 2000 m n.p.m. Preferuje luźne, niezbyt suche, żyzne gleby.
Malina to przede wszystkim roślina uprawna. Jest uprawiana od średniowiecza jako krzew owocowy i aktualnie występuje szereg jej odmian.
Owoce maliny są smaczne i pachnące, nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i na przetwory: soki, dżemy, konfitury. Ale maliny są nie tylko pyszne, ale również i zdrowe. Od dawna stosowane jako środek leczniczy w przeziębieniach i przemarznięciach. Sok z malin zawiera dużą ilość witamin, szczególnie witaminy C.
Krzew | Dorasta do 2 metrów wysokości, tworzy podziemne pędy zwane rozłogami. |
Liście | Złożone, po 3-5 na szypułce, ostro piłkowane, pod spodem biało owłosione. |
Owoce | Czerwony zbiorowy owoc potocznie zwany maliną, delikatnie owłosiony. |