Gatunek ten występuje w całej Europie, Azji i Afryce. W Polsce rośnie w całym kraju, również w rejonach górskich. Nie ma dużych wymagań co do miejsca wzrostu, choć nie lubi stanowisk ciemnych, aby dobrze rosnąć potrzebuje jednak światła. Często zatem spotkamy ją na obrzeżach lasów, zarośli oraz pól.
Krzew ten dorasta do ok. 4 metrów wyskości, jego gałęzie są łukowato wygięte, a pędy gęsto pokryte hakowatymi kolcami. Owoce dzikiej róży, a dokładnie koralowoczerwona owocnia (gdyż to w niej ukryte są prawdziwe drobne orzeszki będące owocami) to bomba witaminy C, zawiera jej dziesięciokrotnie więcej, niż porzeczka czarna. Dlatego sok i herbatki z dzikiej róży stosowane są na wzmocnienie odporności oraz przy przeziębieniu i grypie. Owoce są również surowcem winiarskim, wyrabia się z nich dżemy, konfirtury i nalewki. Suszone pomagają przy biegunkach, chorobach nerek i wątroby. Od wieków również używa się płatków róż do wytwarzania olejków do produkcji perfum. Owoce długo utrzymują się na na pędach i są przysmakiem ptaków i drobnych ssaków.
Krzew | Dorasta do 3 metrów wysokości, ma łukowato wygięte ku ziemi gałązki |
Liście | Złożone z 5-7 listków na szypule, zielone ostro ząbkowane. |
Owoce |
Czerwone, wydłużone, błyszczące, wielkości 2-3 cm, jadalne. |