Skala pH to skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Jest ściśle związana z odczynem roztworu. Odczyn to cecha roztworu zależna od stężenia jonów wodorowych.
[H+] > [OH-] odczyn kwasowy
[H+] = [OH-] odczyn obojętny
[H+] < [OH-] odczyn zasadowy
lub
pH 0-7 – odczyn kwasowy
pH= 7 – odczyn obojętny
pH 7-14 - odczyn zasadowy
Do określenia pH służą wskaźniki chemiczne tzw. indykatory
Wskaźniki ( indykatory )
substancje zmieniające barwę w zależności od odczynu
• Fenoloftaleina
• Wskaźnik uniwersalny
• Oranż metylowy
• Lakmus
• Wywar z czerwonej kapusty
• Esencja herbaciana
• Sok z jagód
Przykłady:
Woda destylowana - pH = 7
1 molowy roztwór kwasu solnego - pH = 0
1 molowy roztwór wodorotlenku sodu - pH = 14
Tak więc roztwory o odczynie kwasowym to te o pH mniejszym niż 7, a zasadowe to te o pH większym niż 7.
np. pH Coca Coli to ok. 2,
pH wody z ogórków to ok 1,
pH suchej skóry to ok. 6.5 - czyli jest to lekki odczyn kwasowy.
Znajomość pH wykorzystywana jest w medycynie, rolnictwie, ogrodnictwie i hodowli ryb.
Przykłady skali pH w praktyce:
• w medycynie (pH krwi zdrowego człowieka wynosi 7,4 spadek poniżej 6,8 lub wzrost powyżej 8 powoduje skutki śmiertelne)
• w rolnictwie (pH gleby przy uprawie ziemniaków wynosi 4,5 - 6, ogórków 5,5 - 6,5)
• w ogrodnictwie (pH gleby dla drzew owocowych wynosi 6,5 - 7,7)
• w hodowli ryb (większość gatunków pH 6,4 - 7)