Występuje w Europie, Azji, Ameryce Półonocnej, a nawet w północnej części Afryki. W Polsce jest to bardzo popularny krzew, rośnie na całym obszarze kraju, a w górach dochodzi do 1300 m n.p.m. Ma niewielkie wymagania glebowe, z tego powodu można go spotkać rosnącego na niemal każdym typie podłoża, począwszy od suchych ubogich piasków na glebach podmokłych skończywszy. Najczęściej spotykany w lasach borowych, gdzie nie znajduje konkurencji ze strony innych gatunków podszytowych. Jałowiec jest rośliną światłolubną i gatunkiem pionierskim, często pojawia się nawet przed sosną i brzozą.
Lecznicze właściwości jałowca cenione były już w starożytności. W tym celu wykorzystywano szyszkojagody, liście i samo drewno. Medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów jako napary, wyciągi wodne i alkoholowe, syropy czy nawet powidła. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się jego jagody jako przyprawy (np. do dziczyzny) oraz na nalewki i wina.
Drewno jałowca jest podatne na obróbkę mechaniczną w tym skrawanie i toczenie różnymi rodzajami narzędzi. Drewno trudno łupliwe, podatne na gięcie (zwłaszcza młode pędy), bardzo trwałe i odporne na czynniki biotyczne (grzyby i owady).
Jest wykorzystywane na wyroby toczone i snycerskie, rękodzieło artystyczne, laski, wędziska, biczyska, wykałaczki.
Krzew | Zawsze zielony, kolumnowy lub płożący się krzew, niekiedy drzewo od 0,5 do 6 metrów. |
Liście | Szpilkowate, zimozielone, sztywne i kłujące o wymiarach od 1 do 3 cm. |
Szyszki | Mięsiste, ciemnogranatowe szyszkojagody z nasionami w środku, jadalne (lecznicze). |
|
|
Przekrój podłużny pnia