Dąb czerwonyDąb czerwony został sprowadzony do Europy kilkaset lat temu z Ameryki Północnej. Początkowo był on na naszym kontynencie tylko uprawianym sztucznie drzewem ozdobnym, ale szybko zaczął się rozprzestrzeniać również w lasach.
Drzewo to jest łatwe w uprawie, ponieważ posiada znacznie mniejsze wymagania glebowe niż rodzime dęby, a przy tym jest bardziej odporne na niekorzystne czynniki, takie jak mróz, susza, zacienienie czy zanieczyszczenia powietrza. Dodatkową zaletą dębu czerwonego jest stosunkowo duże tempo wzrostu — jest to jeden z najszybciej rosnących dębów. Najbardziej rozpoznawalną cechą tego gatunku są pięknie przebarwiające się na czerwono liście.
Drewno wykorzystuje się gospodarczo do produkcji okleiny, w meblarstwie, okładziny, boazerie i materiały podłogowe. Znajduje zastosowanie jako drewno konstrukcyjne we wnętrzach, nadające się na schody, ramiaki mebli szkieletowych oraz oprawy narzędzi. Używane przez snycerzy do ozdabiania mebli. Stosowane także do opalania kominków.

| Drzewo | Duże drzewo z grubym pniem i szeroko rozgałęzioną koroną. Osiąga wysokość do 25 m. |
| Kora | Kora ciemnoszara, do 40 lat gładka, potem płytko spękana. |
| Liście | Liście są głębiej i ostrzej klapowane niż u dębu szypułkowego, osiągają też większe rozmiary (nawet do 25 cm długości). Na brzegu klap występują zwykle po trzy ostre ząbki zakończone kolcem. |
| Owoce | Żołędzie są grube i pękate, brązowoczerwone. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
U młodych drzew gładka, stalowoszara, u starych z płytkimi bruzdami.

Liście dębu czerwonego są blaszkowate, ciemnozielone z ostro zakończonymi brzegami i długim ogonkiem liściowym. Pięknie przebarwiają się jesienią na czerwono — stąd też jego nazwa.
![]() |
![]() |
![]() |
Żołędzie dębu czerwonego są znacznie bardziej okrągłe niż u dębu szypułkowego i bezszypułkowego, czerwonobrązowe, błyszczące, z widocznymi podłużnymi paskami. Rosną na gałęziach, bez szypułek.
![]() |
![]() |
![]() |
