Gatunek rośnie pospolicie w Europie i w Azji. W Polsce występuje powszechnie na całym obszarze. Rośnie w wilgotnych lasach łęgowych i olsach, nad brzegami rzek, jezior i strumieni. Może rosnąć w częściowym zacienieniu, które stosunkowo dobrze znosi. Jest krzewem dorastającym nawet do 10 metrów, często rozrasta się na wiele pni, przybierając formę krzaczastą. W młodości rośnie bardzo szybko, dożywa do ok. 60 lat.
Jej owoce są pokarmem dla ptaków i wielu gatunków ssaków, pędy zjadane są przez sarny, jelenie i bobry, a miododajne kwiaty są odwiedzane przez pszczoły.
Krzewy czeremchy zwyczajnej są od dawna cenione w przemyśle spożywczym i medycynie, ponieważ zawierają substancje hamujące wzrost i rozwój niektórych mikroorganizmów (bakterii, pierwotniaków). W medycynie znajdują coraz szersze zastosowanie jako alternatywa dla antybiotyków.
Drewno czeremchy jest łupliwe i miękkie, lekkie a zarazem twarde o znacznej wytrzymałości i sprężystości, trwałe. Używane jako materiał opałowy do kominków.
Krzew | Dorasta nawet do 10 metrów, zazwyczaj jednak jest to krzew o wysokości od 0,5 do 4 metrów. |
Liście | Pojedyncze, jasnozielone, wydłużone, gładkie i błyszczące. |
Owoce | Czarne, błyszczące, kuliste, wielkości grochu, jadalne o słodkogorzkim smaku. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |